Dag lief mens,
zowel als coach en als mens blijf ik leren en neem ik daar geregeld de ruimte en tijd voor. Zo ook laatst, tijdens een webinar vanuit mijn vakvereniging en kwaliteitskeurmerk NOBCO.
Het thema was ‘Hoog sensitiviteit in coaching’, gefaciliteerd door Suzanne Nieuwenhuijs. Dit thema is altijd 2-ledig; een coach kan hoog sensitief zijn, zo ook de coachee.
Hoog sensitiviteit; misschien is het een nieuwe term voor je, misschien heb er al meer over gehoord en misschien ben je benieuwd of je zelf over deze kwaliteit beschikt? Of je weet het nu al zeker: ik ben hoogsensitief. In die laatste ‘categorie’ of ‘hokje’ (eekssss 😉 hoor ik zelf ook thuis. Ik hou helemaal niet van hokjes en ook een term maakt veel duidelijk en kan richting geven.
In mijn vak als coach, is dit super bruikbaar en kan ik mijn coachees, daarmee juist heel goed van dienst zijn. Daarin heb ik ook mogen leren en ervaren wat mijn valkuil is en hoe ik hierin de energie bewaak. Daarover schrijf ik meer in mijn volgende mail naar je.
Wat maakt het nu dat iemand wel of niet hoog sensitief is?
Dat zit in het brein. Je brein werkt daadwerkelijk anders.
Dit kun je zelf merken door:
– Begaan zijn met het lot van anderen.
– Eigen belang op de 2e plek (jezelf wgcijferen of pleasen).
– Sfeer in ruimtes aanvoelen.
– Moeite met verandering in de dag-planning.
– Veel piekeren en diep nadenken.
– Ongewoon zelfkritisch.
– Rechtvaardigheid en eerlijkheid hoog in het vaandel.
– Snel geraakt door muziek, kunst of geur.
Nieuwsgierig naar de werking van het brein: check hier de korte video.
Maak je eigen gebruikershandleiding
In coaching kun je hiermee aan de slag, door het maken van een eigen gebruikershandleiding in 3 stappen:
1) Ontdekken: ben ik hoog sensitief?
2) Zo ja, welke kwaliteiten en valkuilen heb ik in huis.
3) Prikkelmanagement ontwikkelen: creëer je ideale werk-context en ontprikkel-strategie.
Uit de praktijk
“Een coachee die ik mocht begeleiden, herkende zichzelf in sfeer aanvoelen, moeite met veranderingen op een dag en zichzelf wegcijferen. Op zich is daar niks mis mee, mits het een bewuste keuze is. Echter bij deze coachee – en bij vele anderen – was het aangeleerd gedrag.
Aangeleerd om aardig gevonden te worden of vooral te voldoen aan verwachtingen van anderen, terwijl ze zich niet gehoord of gezien voelen door de ander. Het werkt gewoon niet.
Dagelijkse op de tenen lopen of in een ratrace belanden en niet weten hoe daar uit te stappen, dat is deze coachee gaan ontdekken en leren.
Stoppen met het automatisch acteren en bewuste regie nemen, kiezen wat men zelf wil en weten wat de behoefte is bij zichzelf is EN om daar ook naar te handelen. Dat is waarmee ze haar energie terugwon.”
Zelf ontprikkel ik door het wandelen in de natuur met mijn hond, door het doen van hartmeditaties en door micro-pauzes te nemen, korte momenten waarin ik even niets hoef. Om daarna weer in mijn kracht aan werk te gaan.
Dit regematig op een dag te doen, scheelt echt een bak aan gedoe en vermoeidheid. Er heerst meer rust en energie in mijn leven.
Wens jij ook om zicht te krijgen op jouw gebruikershandleiding in 3 simpele stappen? Plan dan eens een Energy-Boost bij mij in. Vandaar uit, deel ik graag met je wat Pure You voor je betekenen kan.
Plan hier je afspraak met me in.
Met liefdevolle groet,
Claudia
[…] Dag lief mens, misschien las je deel 1 al m.b.t. het thema hoog sensitiviteit? Daarin beloofde ik jou een 2e deel en voilà, hier is deel 2! Toch nog even teruglezen of benieuwd naar de inhoud daarvan? Check hier het hoogsensitiviteit: een valkuil of kracht? – deel 1 […]